The loved ones..

The loved ones..

Thursday, March 31, 2011

Anas yang cewek..

Uish.. budak kecik ni makin dekat nak dapat adik, makin mengada2.. kadang2 sakit gak ati ni.. Masa tengah taip entri ni pun sibuk2 jer tekan2 keyboard la, tarik2 keyboard la.. pastu tolak2 meja komputer ni.. pastu sengih cam tak bersalah aja.. tapi bila tengok muka sengih dia tu, adui.. terus cair.. tak jadi nak marah.. pelik lak.. kalau Adam ke Cabid ke yang wat muka camtu kena marah juga.. haha.. apa ilmu Anas pakai yerk?? Dahla asik2 mintak biskut.. "Ma, nak ket".. Pastu bila suruh pa amik, dia tak mo.. padahal papa dia dah bawak ke tangan dia.. Last2 pa bagi biskut kat ku n ku yang beri kat Anas.. baru dia amik.. Mengada sungguh budak tecit ni.. macam2.. camna la dah ada adik nanti.. iskh2..

Ari due....!!

Arini ari due date ku.. tanda? Em.. perut keras aja dari semalam lagi.. tapi xde lak tanda2 lain.. jadi susah nak wat pertimbangan.. apa-apa pun ku cuba siapkan kerja dulu.. Ari ni kan ari nak buat gaji PRE.. jadi siapkan yang ni dulu la.. k... chow..

Wednesday, March 30, 2011

Kelakar betul budak2 ni..



Pagi tadi sebelum ke opis, ku masuk la bilik air dulu.. pastu terdengar abang nangis yang beriya-iya.. Ingatkan gaduh dengan Cabid ke and kena marah dengan pa sebab pagi2 dah bergaduh.. Rupenya......Dia takut dengan kupu2.. aiseh men.. yang Cabid lak dah kejang dah duk kat tepi kerusi cam patung.. Menjerit2 dorang cam kena histeria bila kupu2 tu terbang ke arah dorang.. Iskh.. sejak bila lak takut menda ni.. sebelum ni tak de lak takut apa2.. iskh2.. anak2 lelaki pulak tu... iskh2. Aritu masa ke Lumut, si Cabid yang histeria bila lalat hinggap kat tangan dia.. melalak tak ingat,, sampai tak mo makan.. dasat tul lak anak ni.. kadang2 nak gelak pun ada,, haha

Monday, March 28, 2011

Anak buah ku..


Ala tomeinya.. sepet matanya.. Perkenalkan Hadeef Zaffran.. anak pada adik iparku Aeem dan biras, Ajla..

5S di opis..

Ari ni gotong royong sempena 5s. Hehe.. Kami cabut turn guna no.. 1,2,3. 1 - Pantri di bawah jagaan Kak Nor.. 2 - Bilik Fail di bawah jagaan Pn Shikin dan 3 - Bilik Mesyuarat & keja tambahan shredder.. di bawah jagaan Kak Ina.. Memula ku dapat 1 tetiba rombak balik, dapat 2.. Tapi disebabkan keadaan yg tidak mengizinkan.. (perut yang sudah besar.... haha) ku ditukarkan ke 3 di bawah bilik mesyuarat.. Apakah kerja kami disini?? Kami perlu susun atur kerusi.. meja memang takleh susun atur.. sebab dah lekat.. huang2x.. Pastu kena tagging2.. puasla si Wanie n Nick gi print out.. pastu laminated.. haha.. pastu kami gunting2 dan lekat double sided tape.. dan lekat kat kusi n meja.. pastu potong bunga lak kecik2.. lekat laminated dan gunting lagi.. haha... pastu lekat double sided tape lekat kat meja mesyuarat untuk etika bilik Mesyuarat.. siap amik kesempatan lagi, laminated gambar peribadi.. sebab ada space.. apa salahnya.. bazir tau plastik tu... kan nick, kan wanie?? haha.. puas cari gambar budak bertiga tu tapi takdela.. dah bawak balik so ku laminated gambar nikah ajala.. haha.. walaupun xde menda berat dibuat, penat juga rasa.. kenapa ya?? ntah.. jawab la sendiri.. yang penting sumer lum siap lagi.. banyak lagi menanti untuk dikemaskan.. :)

Sunday, March 27, 2011

Sgt suka gmbr ni..

Selamat pagi dan Selamat berhujung minggu..

Selamat pagi.. Bukan selalu bangun pagi ari2 minggu ni.. Tapi sebab si kecik Anas yang demam ni pepagi lagi dah kejut.. "Ah Ma, nak air..." itula yang dia kata.. so, ku yang kesiankan dia.. bangun ler.. dan buatkan susu untuk dia.. Yalah semalaman dia tak makan sangat sebab demam.. so walaupun pagi ni suhu badan dia masih lagi rasa suam2 tapi dia dah nampak aktif dan nak makan.. pas jer minum susu, dia kata lagi;"Ma nak kut..." (Ma nak biskut..) Ambil pula biskut bagi kat dia.. dan masa menaip ni pun sibuk minta biskut lagi.. ku cuma bleh kata "Jap.. ye ye.. jap yer.. sikit jer.. jap2.." Takleh tinggi suara sikit dah rengek.. haha.. cian lak.. Dahla muka sangat kiut.. tak leh nak marah.. em.. okayla.. nak gi berkemas2 sebab semalam tak wat apa..sebab kul 6 petang lebih baru balik dari umah mak.. Oh ya, Jumaat tu tidur umah mak dan bersantai2 sampai Sabtu petang sebab pa ada organise pertandingan CBS sempena Earth Day.. Risau kot2 terbersalin lak bila duk kat umah.. payah juga kan.. k la.. dah makin bising mulut si kecik ni.. hehe.. chow ya..

Saturday, March 26, 2011

Anas demam...

Alahai.. Anas demam pulak.. dari Jumaat petang.. Bila makan ubat demam, demam pun kebah.. pastu datang balik demam.. em.. Abang pun asik batuk2 jer, sakit tekak agaknya.. Yala sekarang kan cuaca panas.. em.. Jangan la bersalin lagi ya, sebab kesian pada Anas.. Dia bila demam ni tak mo gi dengan orang lain.. Dia nak mama dia jer.. Tak senang ati ni.. Cepat2 sihat ya sayang...

Thursday, March 24, 2011

Cek up 39 weeks..

Em.. cek up 39 weeks.. pergi sorang2 jer.. tak amik hb pun arini coz last week dah amik.. jadi urine test pastu terus masuk bilik misi.. ingatkan setel awal lah kan.. tetiba masa nurse cek perut, dia kata kecik.. last week 37 cm, sekarang dia cek hanya 30cm.. pastu dia cek lagi dan lagi.. then last dia suruh nurse lain cek lak.. nurse tu cek 32cm.. iskh.. pastu dia kata refer doktor la.. biar doktor scan.. adui... mesti lama ni... pastu dengar dia call bilik doktor tu, doktor takde lagi dalam bilik!! argh.. mesti pepagi tadi patient ramai.. so baru doktor leh kuar makan, so balik pun agak lewat la sikit.. takpe2.. satu lagi berat pun naik sangat banyak, dan kaki pun bengkak!! hah?? adoila tak pernah ku bengkak2 kaki.. kali ni bengkak lak.. berat last week 66.4kg sekarang naik lagi ke 68.3kg...hah?? dah nak bersalin makin berat lak.. patutla rasa berat jer.. haha.. (tak sedar diri selera makan menjadi2 sekarang ni...).. oh ya.. tunggu punya tunggu.. masuk juga ke bilik doktor kul 3.30ptg.. scan sumer.. doktor kata, sumer ok.. kepala baby dah engaged.. apa engaged tu? bukan macam telefon busy engaged tu tau.. engaged maksudnya kepala dah masuk laluan.. doktor cek jumlah air ketuban pun ok.. tak kurang pun.. jantung baby pun normal.. doktor kata, just beware of the signs ajala.. jangan risau coz serba serbi ok.. insyallah.. so ku balik dkt kul 4 ptg.. singgah jap c4 beli barang2 makan anak2.. dan singgah food court beli nasi ayam utk dorg juga.. gi taska amik dorang.. n terus balik.. sampai sama macam balik kerja biasa juga.. :) n here i am.. okla.. nak gi kemas2 pulak.. c ya...........

Wednesday, March 23, 2011

Congrats... for the new born..

Congrats ya untuk adik iparku, Aeem dan isteri, Ajla kerana telah mendapat cahaya mata pertama mereka tadi.. A baby boy.. Alhamdullilah semua selamat... Ni gambar ku amik dari blog kakak Ajla.. Nama baby pun dah ada... :) Iras muka maknya.. Selamat berpantang pula ye Ajla.. :) Dah bertambah cucu mak bapak.. semua 4 orang lelaki.. dan bertambah anak buahku, dah ada 5 orang la sekarang.. Alhamdullilah syukur....

Tekun bekerja..

Haha.. arini ari tekun bekerja.. kenapa? Baru skarang pun leh masuk nak menaip2 untuk blog ni.. Hehe.. sebab memang betul2 bekerja arini.. (Apakah selalu tak betul bekerja?? ...hehe) Idakla.. bukan begitu.. tapi sebab ari2 lain selalu bekerja juga cuma tak terlalu penuh dengan kerja.. hari ni sebab kerja kena memerah otak.. hah?? Kenapa nak memerah otak ya?? Sebab ari ni kena mencipta memo yang agak complicated juga.. dan taula nama aja orang melayu tapi bahasa melayu agak hampehs sekali.. kesian kan.. haha.. gitula sebenarnya.. ni baru dapat berblog sekejap.. :) Menghilangkan kekusutan kepala sikit.. hehe

Monday, March 21, 2011

Autumnz Nursing Poncho


Wish list lagikah ini?? Em.. bukan takde nursing cover.. cuma yang ada tu tak tutup di belakang.. hanya tutup di depan.. dan taula, bila anak dah besar.. dia suka selak2.. iskh payah tul.. sebab ku dah alami dah masa bf Anas aritu.. sebuk je tangan kecik dia selak2 kain tu.. sakit tul rasa.. haha.. tapi ini tunggu dlu.. sehingga ada rezeki berlebih-lebih nanti.. insyallah.. haha..
nota kaki : Kalau boleh, sumer menda nak.. memang giler shopping tul.. haha

Daftar Adam masuk sekolah..

Em.. sedar tak sedar dah besar dah Adam ni.. tahun depan dah 6 tahun.. sekarang ni JPWP Putrajaya dah buat pendaftaran prasekolah dan darjah satu Online.. Boleh klik sini ----> Didik
dan daftar anak2 yer.. untuk pendaftaran pra sekolah hanya untuk tahun 2012 manakala untuk pendaftaran darjah satu untuk tahun 2012 dan 2013. Jangan lambat2 daftar ya, nanti takde tempat pula.. dan sistem ni akan tengok pada alamat rumah kita.. sebab bila ku daftar jer, pilihan sekolah presint 16 takde dalam tu.. iskh2.. lepas siap daftar, kena print satu salinan.. dan hantar ke sekolah pilihan kita tu dalam masa 14 hari @ 2 minggu dari tarikh daftar.. di salinan itu juga ada senarai semak dokumen sokongan apa lagi yang diperlukan.. so, apa lagi.. cepat2 daftar yer.. especially untuk pra.. sebab masa ku daftar tu, sekolah2 di presint 9 untuk pra, dah takde tempat lagi.. Segera.. segera...

Spectra Dew n Spectra 3

Beza ke kedua2 pump ni..?? Okay2 kite memang dah sedia tau yang Spectra3 ni memang best.. cuma satu jerla.. dia hanya guna adapter, takde bateri power.. so agak payah kalau tempat2 persembunyian kita untuk pump tu takde elektrik plug.. So, bila keluarnya edisi Spectra Dew ni.. ingatkan ada pembaharuan la.. maybe ianya boleh guna 2 cara, iaitu cam Medela Swing.. Leh guna plug or battery power.. oh tidak juga..


Ni Spectra3.. Ni pulak Spectra Dew..

Dah jelas beza nya pada bentuk.. dan harga spectra Dew mahal sikit.. yalah menda baru kan?? Dan dew ni ada suction yang lebih bagus dari Spectra3. Em.. bagusnya, kedua-duanya adalah pump yang senyap.. dan leh jadi double pump cuma kena tambah breastshield aja.. tapi tula, ku ingat kan Dew ni ada beza pada power source nya.. em takde juga.. yalah sebab kalau nak yang double pumping pump yg ada kedua2 power source - adapter n battery, harganya fuh.. memang mahal.. kalau cash or even kutu.. sebab kalau kutu pun dekat RM300 per month.. terpaksa pendam ajala impian itu.. sehingga ada rezeki nanti.. insyallah..

Harga Ayam naik..


Uiskh.. dahla anak2 suka makan ayam.. sekarang harga naik pulak.. tapi nak wat camna anak2 suka makan.. jadi kenala beli juga.. walaupun bukan ari2 makan ayam.. Hopefully harganya dipantau nanti.. so takler terasa sangat...

Sunday, March 20, 2011

Anas masa 6 bulan

video

Cabid masa 6 bulan..

video

Adam masa 5 bulan..

video

Entri backdated..

Cupcake cute-cute untuk yang menyambut bday..
Antara yang diraikan.. yang sambut bday dan yang bertukar keluar..

Cari nama dlu..
Yes, saya pun dapat kek kiut ni..

Sign jangan tak sign.. kalau tak, tak dapatla door gift..
Iza.. n belakang tu Sasi.. sekejap jer di Bhg Akaun..
Mie pun kena daftar juga..
Gadis2 dan wanita di Kaunter Pendaftaran..
Kak Ina jadi penyambut tetamu
Antara wanita2 yang menjaga kaunter pendaftaran..

Saja share sikit gambar masa perhimpunan bulanan last year.. akhir tahun yang dianjurkan oleh Seksyen P&K..

Peristiwa di opis..

Makan2 ringan sempena keberangkatan Kak Hanum (CC Perkhidmatan) ke Mekah, menunaikan umrah.. Moga dipermudahkan dan dilancarkan perjalanan ke sana.. Amin..
Tiga orang kuat Seksyen P & K.
CC Admin (Kak Nor), CC Perkhidmatan (Kak Hanum) & CC Kewangan (Kak Ina)

Mari kita mengoyak kertas.. ni untuk 5s.. Sisih ye..

Shredder sumer dokumen yang melibatkan personal kakitangan..

Inilah ketua zon kami.. Pn Shikin, my boss.. :)

Saturday, March 19, 2011

Karnival Belon Panas @ Putrajaya

Hari ini dalam sejarah.. setelah sekian lama ku duduk di Putrajaya, ini barula kali pertama ku jejakkan diri di karnival yang dianjurkan di dalam kawasan Putrajaya ni.. hehe.. walaupun kami pergi sekejap jer, sangat puas ati.. sebab tergambar kegembiraan pada anak2.. itu yang penting.. mereka seronok walaupun setakat tengok dari tepi.. :)

Ni masa dlm keta.. tgk sesak2.. cari parking..
Anas wat muka cute..
Ni dah kat sebelah belon.. cuma tak betul2 sebelah lah kan..

Yg nak naik belon dewasa bayar RM 10, kanak-kanak RM 5. Tapi, ibu mengandung & kanak2 bawah ketinggian 1 meter dilarang naik...

Anak2 memandang dari tepi jer.. Jadik la.. asalkan nampak belon.. Dah hepi sangat dah..

Dan tambah hepi bila mama belikan dorang bola.. yang ni kecik sikit, RM 10 sebijik.. Selamat RM 10 sebijik, kalau mahal lagi ma tak beli la.. mana nak cekau duit untuk 3 bijik bola kan.. kalau rega RM 20 sebijik ker.. uish2.. kecik2 pun besar tau..

Anas pun tengok dari tepi.. dan memang hepi.. :)

Friday, March 18, 2011

Sangat letih..

Letih?? Buat apa?? Bukan berlari marathon pun.. cuma letih bila asik ke toilet.. aduhai.. baper kali mau cirit...?? Susah oo dengan perut besar ni nak asik main lari2 ke toilet.. iskh2.. pastu gi juga le ke klinik sebab rasa bazir lak cuti kan asik nak emergency jer.. padahal memang confirm n sah lagi leh dapat mc.. Jadi ku gi le ke Klinik Kesihatan Putrajaya tu.. eh eh.. bukan di Presint 9 ya.. pengsan kalau di presint 9 bila setakat cirit ni.. nak tunggu lama giler.. lagi ku bukan alone.. ku dengan tiga hero kecik ni.. iskh2.. jadi ku tadi ke Klinik Kesihatan Putrajaya kat Presint 3.. Senang jer ke sana.. cuma tak ler besar cam KLinik Presint 9.. dan kemudahan tak banyak.. semua manual.. takde komputer2.. kalau rasa tak mo bayar singgit masa daftar, bawakla gerenti letter bagi yang keja gomen.. tapi ku malas aaa nak bawak gerenti letter tu.. padahal memang ada pun.. sebab better simpan untuk hal2 kesihatan dan kecemasan yang lebih serius.. so bayar jer la RM 1.. ala singgit jer.. bayar untuk mc private tu sampai puluh ringgit leh lak ya.. ku daftar lebih kurang kul 10.15pagi.. pastu terus ke kaunter triage. Nurse amik blood preasure ngan suhu badan.. of coz la blood preasure ada naik sikit dan nadi agak laju coz memang benar sakit perut kan.. then nurse akan anta kad rawatan kita tu ke bilik2 pemeriksaan.. ku ingat dia anta dalam bilik 6 tadi.. tup2 nombor kuar, kena panggil di bilik 7.. yalah cirit jer kan, MA jela yang tengok.. Dr akan observe pesakit yang lebih serius.. biarla kan, tak kecik ati pun.. niat ku nak dapat mc jer.. dan ubat ORS untuk ku and Anas.. yalah anas tu dah cirit dari Rabu ptg.. bila minum ORS baru nampak bertenaga sikit.. dan bekalan ORS kat umah ni pun dah abis.. so memang kena amik ubat.. n Anas dapat juga Multivitamin.. sebab MA tu tengok perut dia besar.. iskh2.. pastu siap jer cek, kami diberi slip ubat.. letak kat bakul farmasi.. tak lama pastu pegawai farmasi lak panggil.. hah.. cepat kan.. dan kami kenala masuk tiket no giliran tu kat muka2 senyum tu.. ala yang cemerlang, baik, memuaskan & tak bagus tu.. so memang ku masukkan kat cemerlang.. sebab ku takyah tunggu lama, layanan nurse, MA dan pegawai farmasi sangat baik.. yala orang tak ramai kan, dorang pun tak stress.. tapi kat Klinik Presint 9 tu pun hampir semua nurse, MA dan Dr pun sangat2 bagus.. termasuk kerani2 di kaunter pendaftaran.. sumer baik dan ramah tamah.. cuma ada sikit terkilan di kaunter amik darah HB jerla.. untuk ibu2 preggy, sebab kena nunggu lama.. kita dah datang tepat kul 2.. amik urine test jap jer.. pastu tunggu nak amik hb sampai dekat kul 3.. iskh2.. tapi semalam masa gi cek up.. okayla, HB dah cepat.. sampai tak lama nunggu.. Alhamdullilah.. agaknya ada yang komplen kot.. jadi cepatla ke bilik nurse plak..
Uish.. panjang lebar lak stori ya.. apa2 halpun, kalau kawan2 di Putrajaya ni sakit kepala ker, sakit perut ke, leh la gi ke Klinik Kesihatan Presint 3 Putrajaya.. tak le lama sangat nunggu. Lebih kurang sejam jer.. :) tak tau la nanti kot2 dah ramai lak kan..?? chaos ya..

Wednesday, March 16, 2011

Iskh.. masih lagi suka shopping..

Tadi gi Carrefour... nak cari susu Anas kononnya.. last2 ada barang sampingan.. 'Terbeli' lak tshirt untuk budak2.. Tshirt Transformers.. hik hik.. budak2 tu sekarang suka betul robot2 ni.. Asik2 "Pa, pasang robot..." Yang si kecik tu, Si Anas pun suka tul.. 'Bot2.. hehe.. dah macam bunyi boat pun ada.. nak beli robot Transformers tu takleh lagi.. dorang ni masih tak reti jaga barang mainan elok2.. N nak dijadikan stori... semalam, dorang buat lagi hal yang sama.. dorang leh buang mainan, dan anak2 patung mama ke bawah.. dari tingkap bilik dorang.. Ada yang tersangkut kat tepi tingkap tu.. dan ada yang pa kutip kat bawah.. mesti ada banyak yang jatuh kat rumah orang.. Marah betul papa dan mama.. Selamatla abang tuan punya kedai makan bawah tu kutip mainan2 tu.. especially ma nyer katak dan kucing (anak patung sebelum kawin ni...) dan letak dalam plastik.. Bila pa turun cari, dia beri.. iskh anak2 ni.. Pa memang marah betul.. kena la sedas dua.. ma pun marah juga.. Tapi cuba jer lebih banyak bersabar.. betul2 geram.....

Monday, March 14, 2011

Macamana yer?

Pening sangat kepala ni.. Adam dah nak masuk 5 tahun ujung tahun ni, Cabid pulak nak masuk 4 tahun.. Masalahnya dua2 dah diajar potty training.. tapi still wat cam tak de apa2.. Ku dan papa sudah pening.. bila tak dipakaikan pampers, mulala merata2 dikeluarkan pembuangan.. padahal setiap 5 minit ku tanya nak kencing tak, nak yak tak?? adoi.,. susah betul.. dorang buat tak paham jer.. Adam lagila, makin besar ni, makin kerap basah & penuh pampers dia.. ku sangat pening.. dah nak masuk sekolah next year.. apa nak buat ni.. dalam keadaan ku yang memboyot cam ni, ku memang tak larat nak bersihkan pembuangan mereka berdua tu.. tapi ku try juga nak bagi dorang no more pampers.. ada idea?? Tolong bantu ya...

Godek-godek terjupe.. :)


Saja godek2.. pastu jupe lak gambar ni.. ala kiutnya.. dah besar dah dia.. Chubby kan.. masa ni baru 4 bulan.. :) Adam Mustaqim, anak sulung ku ni...

Thursday, March 10, 2011

Ada juga rasa amarah ari ini..

Ari specel atau tidak.. ari ni rasa sangat marah.. Petang ari ni adalah check up 37 weeks ku.. dan as usual, kalau ada cek up, ku akan tinggal nota atas cermin keta ku kat dashboard menyatakan Sesiapa nak block keta, boleh. Tapi Sila ALihkan kereta anda pada pukul 1 petang kerana saya ingin keluar.. dan tadi ada keta Wira Merah block keta ku.. tinggal no hp.. dan ku rasa dah beberapa kali juga tuan empunya keta tu block keta ku.. tapi tak pernah jumpa.. tapi tadi dah la memang kami Unit Kewangan makan di luar.. call2 dekat 10 kali tak berangkat telefon.. lagu caller ringtone dah tukar 2 kali setiap dua call.. kejap lagu sedih, jap lagu gembira.. tapi mungkin nasib, keta sebelah yang parking tu keluar.. dan dapatla ku keluar juga.. dan masa tengah makan, empunya keta reply " Kata dia tinggal hp, tak sedar.. sori.." Wat the h***!! Awak dah block keta orang awak boleh tinggal hp awak suka suki jer..?? Pastu mesej cam tak bersalah, apa hal?!! Cuba la kalau emergency.. macamana?? Pastu ku mesej la dia, ku kata, cuba timbang rasa sikit lain kali, ku dah tinggal nota di cermin keta dari pagi... kata nak kuar tepat kul 1 petang.. jangan la tinggal hp bila dah block keta orang.. n dia leh la reply "Kata orang Islam tapi takleh sabar... cubala sopan sikit, pastu takde pun nota atas cermin keta dia!!" Malas ku nak reply lagi mesej orang tak sopan macam dia.. sapa block keta sapa ni.. sapa yang patut marah...? dahla sebelum2 ni pernah gak block keta ku tapi ku tak kisah sangat bila petang.. yalah bila takde hal apa2 oklah kan.. sebab apa ku kata pernah block?? Sebab bila ku dail no dia, dah ada dalam phone book.. hah.. pastu wat cam takde apa2.. besar sangat ke dia sampai camtu sekali perangai.. buruk perangai.. ku rasa cam dah ingat2 dah sapa.. orangnya.. Buat ku sakit ati jer pada ari bahagia ku.. Menyampah orang macam tu.. semoga Allah balas perangai dia yang macam tu.. Ku biasa juga block keta orang.. tinggal gak no hp.. dan bila orang call ku terus turun.. yalah, kekadang amik masa juga nak turun kan.. sebab skrg dari aras 11 nak kena naik dua lif.. tapi walaupun orang tak call, tengahari time rehat mesti ku bawak kunci keta turun.. manala tau ada parking kosong di mana2 ku terus alihkan keta.. Tapi yalah, bukan semua orang macam tu.. tak pernah tau kesusahan orang... biarkanla..

5th Year Anniversary..

Selain birthday ke 30 ku ari ni, ari ni juga adalah hari ulangtahun ke 5 perkahwinan ku dan papa.. Dah 5 tahun yer..? Jap jer.. anak pun dah nak masuk 4 orang.. macam2 dugaan dah ditempuhi.. macam2 ragam.. Harapanku perkahwinan ni berkekalan hingga akhir hayat kami.. dan biarlah berkekalan dan gembira sampai bila2.. taknaklah berkekalan tapi asik2 makan ati aja kan..?? Wat per lak gitu.. Apa2 pun ku happy... :)

My 30th birthday...

Salam & hi all.. hari ni adalah hari lahir ku yang ke-30.. aduhai sudah masuk lingkungan umur 30-an.. rasa cam muda lagi.. hik hik.. Ku cuma leh arapkan moga di usia 30-an ni ku akan jadi isteri, ibu, anak,kakak,adik,kawan dan sedara terbaik untuk semua.. dan moga diri ku lebih baik lagi dari segala segi... AMIN.....
nota kaki : dah 30tahun, bila agaknya baby ni nak kuar yer.. :)

Wednesday, March 9, 2011

El lagi...

Ari ni ku El sebab pa semalam jatuh motor.. Di persimpangan nak masuk ke Restoran Mamak Berkembar Presint 9.. jalan disitu baru jer ditar semula lepas dikorek beberapa hari lepas.. dan tar semula itu nampaknya tak sekata.. jadi motor pa terbalik.. dia balik petang semalam dalam keadaan yang luka di tangan dan kaki.. handle motor pun senget.. tapi alhamdullilah takde yang serius.. jadi ari ni kaki bengkak.. baru la nak ke klinik.. semalam ajak tak mo pergi kata okay.. Itulah ego seorang lelaki...

Sunday, March 6, 2011

Candid pics.. I loike...

Gambar ni baru diambil pada 5 Mac 2011 di depan Maybank Putrajaya.. ku tak perasan pun gambar ni diambil sebab ingatkan pa amik gambar lain.. Abang @ Adam bukan minta dukung masa ni.. tapi tetiba lepas dia berlari2 tu, dia datang pegang perut n kata "Mama.. ni perut...." :) Ada nampak tangan kecik tak dekat kaki ku tu.. ? Tangan Anasla tu.. datang dari belakang lepas lari2.. terus peluk kaki.. hik hik.. Anak-anak...

Saturday, March 5, 2011

Tanda-tanda nak bersalin

Apakah tanda-tanda hampir bersalin?

Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.
  • Bayi turun ke bawah
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis.
  • Anda mungkin terasa sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut
  • Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
  • Sakit belakang
    Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
    Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
    Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
    Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
  • Pecah air ketuban
    Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

Bila Perlu ke Hospital??

Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.

    -dipetik daripada sini---> KLIK SINI

Friday, March 4, 2011

Gaya makan..


Sangat comot kan...? haha..

Sempena birthday mak ke 58..


Coklat ni diorder khas untuk mak.. Sedap tau..? Nak order?? Bagitau ya, nati ku bagitau pada orangnya.. @ bagi contact no.. Tapi pa ni tak amik gambar orang2 langsung.. em ...

Wow..Sangat banyak info..

Tadi bila berjalan-jalan (berjalan-jalankah itu?) hehe.. melayari blog2.. terjumpa satu blog ni dalam blog mereka2 yang kulayari tu... Sila klik sini... ---> SINI. Pelbagai info mengenai kehamilan, bersalin, baby dan sebagainya.. Nak lebih pengetahuan leh la jenguk sana yer...

Anak2 yang macam ragam...

Pagi ni lagi dah jerit cam tarzan.. iskh2.. dah la kelam kabut anak2 ni banyak lak ragam pagi ni.. oleh kerana ari ni ku dah kelam kabut sebab semalam tertidur agak awal.. tak sempat kemas barang2 anak, tak sempat gosok baju kerja.. jadi pagi2 ni baru wat semua.. jadi memang agak kelam-kabut.. sebab sedar pun takla awal sangat... Si Cabid ni la.. aduhai.. ku memang tak sempat langsung tengok dorang pagi ni sebab kelam-kabut.. lagipun tugas menyiapkan dorang adalah tugas papa dorang.. bila ku dah siap berpakaian kerja, baru la ku tengok anak-anak.. Yang dua orang dah siap berpakaian.. yang sorang ni masih pakai pampers lagi.. Iskh.. dahla dah lewat.. pastu budak Cabid ni tak tau pula mana dia letak baju yang ku dah sediakan pagi tadi.. memang hangin betul.. tak pakai baju dah satu hal, baju tu pula takde.. memang nak kena ni.. Puas la ku cari baju tadi tak jupe2, last2 ku capai jer baju lain.. aduhai.. mana la baju dia letak.. Adui papa, tugas yang satu tu pun tak setel sampai abis.. iskh2.. slamat lewat seminit aja tadi.. kalau tak lagi berangin-angin.. hehe

Thursday, March 3, 2011

Cabid yang sentiasa berdarah......

Semalam malam tengah2 ku wat susu dorang untuk tidur.. tiba2 dengar pa marah2.. rupanya ada kejadian berlaku dalam bilik ku.. Anak2 main lompat katil.. then terjatuh.. terhentak mulut dan hidung Cabid dengan kepala keras Abang.. lalu berdarah mengalahkan orang jatuh motor.. pastu dengan papa yang marah2 lagila menangis tak berenti dan lagila darah tu mengalir pantas.. abis lantai bilik tu dengan darah.. menitik2 sehingga ke luar bilik... puas la ku tekap darah tu dan pujuk Cabid biar berenti nangis.. tapi camna nak berenti nangis kalau ada orang marah..? lama juga baru berenti darah.. lenjun la tisu2 yang ku tekap tu.. yang peliknya, tak pula ku pitam tengok darah yang berlambak2 tu.. padahal dulu sebelum ada anak, bila tengok darah sikit pun.. (Darah orang lain la.. darah sendiri takpe pun...) dah pitam dan kepala berpinar2 cam nak pengsan.. Tapi sekarang ada anak, darah yang sebanyak tu pun leh tahan... Kuatnya jadi ibu ya...? :) dan ari ni, mulut Cabid bengkak.. kesian dia.. tapi okay dah..gambar tak amik semalam, tak sampai ati... dan rasa sedih tengok darah banyak2 mengalir..

Tuesday, March 1, 2011

Anak2 yang ku sayangi..



Sori ya..

Buat kawan2 yang sepatutnya gaji mereka ku buat semalam 28 Februari 2011 untuk bulan Februari 2011, sila beri lebih perhatian... Sekiranya ingin pembayaran gaji segera dilakukan, sila pastikan semua dokumen yang ku hendaki itu disahkan dan complete yer.. Dan TOLONGla kawan2, pastikan semua dokumen tersebut diletakkan di atas mejaku pagi ari terakhir bekerja dalam bulan tersebut... Barula segala proses berjalan lancar... Ni bulan Februari ni dah terjadi kelewatan.. yang sepatutnya boleh kita semua elakkan.. Ku tak suka lewat2.. Modul Gaji tu pula ditutup selama 2 ari bagi memberi laluan pada modul Perubahan Gaji SG20 didalam e-SPKB.. so.. memang lebih lewat lagi.. jadi, sama2 la kita merealisasikan agar tiada kelewatan berlaku... Okies...........