The loved ones..

The loved ones..

Wednesday, November 30, 2016

Groupon

Sedih rasanya bila tengok website Groupon arini.. sebab nya ada notis.. mengatakan yg groupon tak lagi akan menjual brg.. cuma akan lebih pada servis cam makan2, cuti2, urut etc tu je.. :-( adui.. saya sgt suka shopping kt groupon.. barangnya la.. sbb murah dr harga pasaran dan free delivery... jimat byk..

last pembelian barangan di groupon adalah pada 5 Disember... sob sob...

Tuesday, October 18, 2016

Apin.. 06.03.2016-17.10.2016

rasanya dah dua bulan Apin sakit saraf. Jalan senget.  X balance.. kesian dia sangat2. aritu sampai tak boleh bangun. makan minum sume letak dekat biar senang dia.  

ingat lg dulu.  amik apin sebab org yg rescue dia tak boleh nak jaga dia terus. leh jaga sementara je. kesian sgt tgk muka dia. kte janji dengan org tu nk amik. lagipun dekat equine je.. takde masalah la nak g amik..

akhirnya setelah sesat.. haha.. jumpa juga.. bawak la dia balik.. 06.03.2016.
suara dia xkuar sgt.. kata org tu sakit tekak kot..

sgt manja apin ni.. suka sgt gesel dgn kami..

sampailah dia tetiba sakit. tak tahu kenapa.. bagi makan tf ok.. trus boleh berjalan walaupun senget.

tapi dah kurang aktif skit. dah kuat gayat..

akhirnya 17.10.2016.. apin kembali.. :(
tak sanggup nak tengok..

akhirnya ditanam malam tu juga..

semoga apin tenang di sana. maafkan kami semua kalo selama apin duk di rumah tak cukup makan minum. tak cukup belaian. mungkin kena marah dgn mama..

06.03.2016- 17.10.2016.. 226 hari bersama..

Wednesday, October 12, 2016

haha.. over fareen azlen ni..

sambil masak.. nonton boys over flowers.. cite thn 2009.. haha.. masak sup je pun.. sgt over  .. jgn ikan overcooked sudahla...

Monday, October 10, 2016

testing

cuba try test... lalalala

Tuesday, May 17, 2016


Sangat bersawang...

Sangat lama tak update blog ni.. sawang merata2.. sibuk ke? agak sibuk..di rumah, di pejabat sama sibuk.. :)

any new news nak kongsi?

1st of all.. dah tukar ke Unit lain since 4th April.. so masih lagi tengah adjust kan kesibukan dan dateline bagai... dan dengan keadaan peribadi.. dengan anak n so on..memang terkejar2 juga lagi..
(keep it up Fareen.. u can do it!! chaiyok!)

2nd.. Dah dapat anak sedara baru!!! Anak Alif and Nana big telah selamat dilahirkan pada 11 Mei 2016. sama dengan birthday atuknya yang ke 65 tahun..Congratulation Alif n Nana. Adeel dah jadi big bro skrg,,, yuhuuu...

3rd .. Mak sakit kaki.. tak gi lagi SGB.. em..    :(

4th.. Aisy dah sangat pantas berjalan.. tapi still goyang.. dah 1 Year n 2 months old dah dia.. :)cute, adorable.. notty.. n dah nampak gayanya seperti Afiq juga suka `mengemas'


Em.. update later.. banyak lagi sebenarnya..              

Wednesday, February 10, 2016

mybulus.. :)

kesayangan kami.. bulus2.. manja.. dan aktif..

Ace
Andy
Alfie
Amber
Abby

Riang ria di rumah.. adanya kamu semua.. alhamdullilah... 

Thursday, February 4, 2016

Fixi Novel

tetiba terminat lak keluaran dari Fixi Novel ni.. mungkin dah bosan dengan novel cinta je.. adui.. tua2 ni.. haha.. aritu beli di MPH novel Fixi.. trilogi #1 ajaib, trilogi #2 Awan..
satu ari je dah abis baca kedua2 novel tu... tanda sangat best.. (pada pandangan kita la kan)


saya kasi 5 bintang!!!

Monday, December 28, 2015

Cuti 2016


Mari rancang cuti... :)

Sunday, November 22, 2015

Teknik Terhebat

Memang daku beli buku.. kekadang tu sampai tak teringat ada beli buku ni.. haha
Kelakar  kan.. tapi itu selalu terjadi.. lagi2 sejak beranak enam ni.. Beli.. pastu cadang nak baca.. tapi sibuk mengurus anak dan rumah sampai lupa langsung wujudnya buku2 yang dibeli ni..
Nasiblah urat banyak yang putus.. haha..,Ok.. sebenarnya nak cerita daku ada beli Buku Teknik Terhebat .. buku motivasi la lebih kurang,,

Ni tajuk2 nye..













Dan, daku baru ada dua je.. iaitu Mengurus Masa Dengan Berkesan & Bereskan Kerja..
Memang bagus.. walaupun sangat kompak sizenye.. isinya sangat kompak.. senang faham.. senang pratik.. daku baru nak cuba.. sebab sangat la tak pandai uruskan masa.. dan sejak beranak enam ni susah betul nak bereskan semua kerja,, di rumah ni.. agak kelam kabut.. dan bila kelam kabut jadi sakit kepala.. itu yang tak suka.. sebab bila sakit kepala, memang satu kerja pun tak jalan.. Leh dapatkan secara online di BOOKCAFE dengan harga normal RM14.00. Tapi BOOKCAFE memang selalu buat promosi.. sekarang ada promosi untuk Y.E.S 50%,, so harga separuh dari harga normal.. daku pun nak tambah dua buku lagi.. amik peluang harga murah.. 

sekian...

Thursday, November 5, 2015

My Aisy...

Ni pica lama.. masih pkai mitten.. skrg dah besar.. dah leh duduk dah start berdiri sambil pegang..dah 7 month plus.. skrg demam.. badan susut.. dah 2,3 kali demam.. tapi demam kali ni teruk skit kot berkahak.. aritu baru je sedut gas.. hopefully Aisy cepat sihat.. 

Saturday, June 13, 2015

Tuesday, May 26, 2015

berbedung??

seingat daku la.. Aisy berbedung masa ari pertama & kedua je.. pastu xde la berbedung.. hehe.. tetiba arini berbedung.. :) selamat bedung saiz besar ni masih ada kat rumah.. bedung Anas dlu.. suka berbedung masa tidur sampai usia 6 months ++.. :)

Friday, May 22, 2015

seminggu lagi... :(

lagi seminggu je daku duk di rumah.. menghabiskan masa bersenang lenang.. yake bersenang?? i cuti tau tapi i bangun macam biasa.. i anta anak macam biasa.. n i balik x tidur... semua pun macam biasa.. cuma bezanya i x masuk opis buat keja opis jela..

sebenarnya nak cerita pasal Aisy.. em.. cian plak Aisy.. setelah dua bln lebih skot duk ngan mama.. akhirnya kena berdikari.. dahlah tak dekat dengan mama.. :(

apapun kita doakan semua berjalan lancar.. Ameen.. semoga di manapun Aisy dijaga.. Aisy sihat cergas cerdas.. :)

petang mama amikla Aisy ya???...

~ ☆★☆♧♣◆◇■↓↑←→→★☆▪:O:'(:-(:-D

Wednesday, May 20, 2015

seari lagi di rumah sahaja

Nama nye cuti.. tapi cuti dari kerja opis jela.. kerja kat rumah lagi berlambak dan tak abis2.. ingatkan boleh la pergi berjalan kat shopping mall ke tapi orang tak bergaji.. macamanala nak berjalan2.. xde orang nak sponsor.. susah jadi orang tak bergaji ni..

Thursday, May 14, 2015

misi..

misi mengemas dan membuang benda yang rosak, tidak boleh dipakai, buruk & lusuh sedang dijalankan.

seorang diri saja.. lebih mudah. pantas. dan cepat.. hehe.. tapi tak la sepenuhnya lagi..

kemas bilik anak ni sekejap lagi mereka balik jadila bersepah semula.. emmm...

kemas bilik sendiri pun xla sekejap sgt.. tapi dalam seminggu dua menimbun la kain semula.. lagi dlm dua minggu lagi daku nak keja semula.. bila dah datang letih tu.. of coz la takde pandangnya baju tu.. kunun2 esok masih ada.. ( nampak tak bertangguh di situ.?)

apa pun misi ni berhenti skrg.. kerana kna menyusukan tuan aisy.. skejap lagi kami berdua nak ke alamanda sebelum amik afif & afiq di taska.. :)

bye............... ♡♥♡

Wednesday, May 13, 2015

berjalan ikut papa

ari ni aisy & daku berjalan2 ikut papa keje.. gi Asasjey kat Shah Alam.. amik album.. gambar frame n yg sewaktu dengannya..  kebetulan plak album kawin Syaerie.. huhu.. dh siap.. :) ♥♡♥

pastu gerak gi amik banner & photo guestbook kat Ceria Kad Kahwin kat Shah Alam juga..

Aisy seronok je dibuai mimpi sebab duk dipangku oleh daku sepanjang perjalanan..

Kemudian, dah lapar... dah tengahari pun.. makan la Nasi Ayam Kukus.. first time makan kat Restoran biasanya delivery.. baru tau Restoran ni siap ada motor sendiri utk delivery. gaya motor Pizza Hut @ Domino's.. :) Cayala.. Nasi pun sedap.. Ayam pun mengancam.. :)

Kalo delivery kat area Sri Kembangan tambah lagi 50 sen.. Kalo delivery kat Putrajaya tambah lagi Rm 5.00.. :) berbaloi order.. meh best.. :)

Banyak lak intronye.. nati daku update  no  utk calling2 kalau nak order nasi kukus.. :)

Lepas daku n pa makan.. gerak ke studio Batavia.  anta semua yang diamik dari Asasjey.. duk la lepak jap sementara pa menyetel sikit kerja kat Studio..

barula gerak ke Putrajaya semula.. amik budak kecik dua orang kat Taska.. Amik Anas.. tapi belum siap nasi lemak Mira.. pengasuh Anas.. jadi amik keputusan gi setel isi minyak dan amik Abang Adam & Abid dulu kat sekolah.. baru la amik Anas semula..

Balik dah..

Misi yang tak berjaya... cari selipar Afif.. macamana ntah selipar semua takde pasang.. sebelah kaki selipar upin ipin.. sebelah kaki selipar angry bird.. haha.. kesian sangat..

Tuesday, May 12, 2015

:)

Present.. :) Tq..

Botol Mam pula,,


Baru dapat ni.. beli kat group..dapat free gift satu set baju.. tq,,

Nak test Aisy minum susu guna botol.. aritu dah try botol avent Natural.. dia xmo.. test ni pula.. lepas ni... Tommie Tippie.. next on  list... Breastflow.. then.. Nuk.. Then baru le yang lain2.. arap xde la next next lagi..Wish us luck..

Cuddle Me Mummy Baby Wrap

Jejalan di muka buku.. ada ter'sampai satu page ni.. seperti nama di atas.. hehe...

Baby wrap keluaran Malaysia.. :) nice tau.. sangat cantek corak2 dia.. ni link dia.. Cuddle Me Mummy Baby Wrap..

Ada instagram juga.. >>> cuddlememummy_babycarrier <<<

and price dia pun ok.. mampu milik la.. tapi dah beli moby wrap baru tengok.. :( 
tapi takpe.. promote untuk kekawan yang teringin wrap.. nati pun nak dapatkan satu lagi.. bukan sekarang.. huhu xde gaji... 

Sunyi...

Arini anta budak kecik berdua tu gi taska. sebab risau dorang taknak pergi / payah  sebab dah lama kan cuti.. tapi ma yang rasa sunyi di rumah.. :(

Aisy dah sunyi ni tidur je.. minum susu tidur.. itula keja baby pun.. pastu anas pula balik umah Mummy.. sebab ma penat jaga Anas ni.. biar dia duk sana dia pandai berehat.. bila duk umah asik nak main je.. pastu bila Anas ada, Afif pun bukan main lagi suara..
Gamat rumah ni dengan suara ma yang menjerit-jerit ala2 tarzan.. huhu..

Tapi memang sunyi.. dah biasa gamat.. em.. takpela cari peluang rehat.. dan kemas tanpa gangguan..
Amik mereka awal skit la.. :)

Tuesday, May 5, 2015

Breastpump yang pernah digunakan..

Hari ni dan pada masa ini nak cerita sedikit sejarah breast pump yang pernah daku guna.. sepanjang menyusukan.. itupun bermula dari Anas.. Sebab masa Adam & Abid, daku marmet je.. terer marmet masa tu.. haha... lagipun masa Adam dan Abid.. tidak banyak ilmu penyusuan.. memang zero.. dengan Adam yang dilahirkan premature.. sudah dibiasakan dengan susu daripada botol.. bila disuakan dada, tak mahu. Dapat pula pantang di rumah mak. Kepercayaan mak tentang susu badan tu cukup lagi bila2 perah hanya dapat 1 - 2 oz.. (sila jangan pertikaikan.. dulu takde ilmu yer.. tak boleh nak sangkal apa2 bila mak kata susu tak cukup..) Lagipun 1st to be mother ye, tak banyak membantah.. banyak ikut jela.. 
Bila Abid.. masih tak banyak ilmu.. ya lah Abid lahir Adam baru setahun. masa tu tak sempat pun nak search internet bagai coz tak de lagi internet di umah.. hanya di opis.. pun takler selalu search.. keinginan pun kurang.. Masa lahir Abid, dia nak menyusu tapi tak melekap.. kesian dia.. last susu botol juga untuk Abid..

Masa lahirkan Anas, susu alhamdullilah sangat meriah.. sebab masa ni dah banyak ilmu.. selalu search di internet.. selalu  buka buku2,  majalah2.. dan selalu bercakap2 dengan Anas masa dalam kandungan supaya bila dia keluar nanti.. dia pandai menyusu badan.. :) 
Sungguh.. berjaya cara itu.. lahirnya Anas dia pandai menyusu.. :) terus melekap.. dan lepas susu,      tidur kekenyangan.. hingga mak percaya susu untuk Anas tu cukup.. :)

Tapi Anas isap susu sampai berdarah selalu di dada.. masa ni breastpump yang diorder belum sampai lagi.. jadi pinjam breastpump Ct.. 


 Breastpump brand Pigeon Manual.. Ok.. bagus suction dia.. Sekejap je pakai.. sebab lepas tu breastpump arrived safely.. :) 

Second pump ; 

 Philips Avent Manual Breastpump yang classic ye.. Alhamdullilah sangat senang.. cuma letih sikit la tangan.. :) 

Then, kerana tangan asik lenguh2.. mainlah kutu breastpump electric.. :) pandai search kan..
itula gunanya internet..hehe.. belila breastpump ni secara kutu.. 


 Medela Swing.. :) tapi sorry maybe tak sesuai dengan hakak kan, susu kurang skit.. suction lembut.. tapi maybe hakak dah biasa suction kuat tetiba dapat pump suction sgt lembut.. em.. so hakak let go la pump ni.. dan pastu beli lak pump ni.. teringin nak try test cuba double breastpump sebab orang kata kalo double pumping jimat masa,n production lebih juga... 


Rumble Tuff.. tapi tak juga serasi bersama. so,i let it go.. let it go..

then i dapat kan pump ni.. 

Unimom Mezzo.. 
Tak serasi juga.. jadi i beli yang ni.. 


SnowBear single electric pump..
Murah.. bagus.. alhamdullilah.. senyap..tapi hati meronta2 nak juga yang ni.. 


 Philips Avent COmfort Breastpump Manual.. 

Memang best.. sangat sesuai dengan hakak..sehingga kini masih ada di sisi.. dan leh pump sandar2 di kerusi.kalo pump lain kena duk tegak2 coz nati ilang grip masa pump.. bila ilang grip masa pump takdapatla susu keluar.. 
Then, tangan ada lenguh juga.. jadi dapatkan ini juga... 

Philips Avent Single Electric Pump..
Best.. sesuai sangat.. suka sangat.. tapi bunyi adui..cam motorbot.. haha..
Bos tak suka.. kena pump dalam bilik stor.. sebab bising.. haha
tapi, pump ni ada lagi.. i suka pump ni..

Cuma, i ada main kutu lagi..pump lacte Duet ni.. double.. n dah pakai le kurang 10x.. alhamdullilah suction ok sesuai dengan i.. 

Hehe.. tak dan lagi nak double pumping.. Tadi Aisy tidur,nak le double pump.. :( 
sedih plak..ilang satu menda kecik di tiub tu.. musti kerja si kecik kerinting ni..


Inilah pelakunya.. nak marah salah i letak merata.. em.. search dlu la.. kalu takde baru beli.. 
ilang menda putih ujung tu je.. tensen hakak..RM 21.20 satu pcs.. 
Survey dulu.. hehe bukan survey tubing tu survey menda lain yang nak dibeli bersama.. haha..

Pastu hati meronta-ronta nak menda ni.. dah cam best je.. 

Boleh la pumping di mana2 tanpa terbonjol2 botol tu.. dan takyah pun beli bra untukpumping tu.. em.. tapi pricey sikit.. RM 300++.. sekarang dahla tak bergaji.. hehe.. 
camna pun nak juga.kalo tak sesuai, kan leh je let go balik,, dapatla sikit duit juga,, :) 

Kurus selepas bersalin??


Kali ni  daku punya berat last sebelum melahirkan ialah 81.5 kg!! tak pernah tau.. sepanjang previous pregnancy semuanya hanya 69kg ke bawah.. Fuu.. macam pregnant twins.. besar betul perut.. baru 4 bulan dah kena cari uniform.. sebelum ni 7 bulan pun boleh pakai baju kurung tau.. of coz baju kurung daku semuanya loose.. tak fit ikut body macam baju certain moms.. sebab i sedar diri u olls.. i ada geleber di sana-sinun tak macam u olls.. huhu... see berat daku naik begitu kerana before pregnant pun daku dah berat dari sebelumnya.. dah 69kg pun.. tak turun2 lepas bersalin Afiq, masa time bersalin Afif berat turun rapidly.. memang kurus.. sampai Abah kata tak makan... haha... bersalin Aisy ni?? em..at 1 month ++ ni lepas bersalin.. tak trun banyak pun.. masih 67.6kg je.. banyak lagi nk diturunkan agar fit.. lebih kurang 11 kg ++ lagi.. jom berusaha...

bukan kurus kerana tak suks orang kutuk2.. lantak la orang kata apa... kite kurus supaya mudah bergerak dan kurus untuk lebih sihat... chaiyok,....




Monday, May 4, 2015

Second Car?

Kami memang mencari second car utk famili kami.. bukan kerana nak keta besar.. tapi terpaksa..as family member yang dah bertambah.. dan kerana kesukaran untuk daku bergerak andai nya kereta sekarang ni.. digunakan untuk transport ke tempat penggambaraan..amboi ayat.. haha..

Barula daku boleh bergerak bersama enam hero ni ke mana2 tempat disukai.. dan bolehla bila bila masa ke rumah nenek di SGB..

Tidakla pandang dinding macam cuti panjang kali ni.. kesian anak2..


Arap dipermudahkan.. yalah kena ada ongkos nye juga,., sekarang semua duit matters.. even love is more matters.. em... renung2kan dan selamat beramal.. eh ke situ plak.. haha..

Moby wrap ~ lagi..


Be comfortable
The design of the Moby Wrap uses your entire back, as well as your shoulders, to carry the weight of your baby. Unlike other carriers, which have narrow straps or go across one shoulder, the Moby Wrap is a wide piece of fabric that is wrapped over both shoulders. It is amazingly comfortable and easy to wear. There are no buckles, snaps or other fasteners. It is easy to adjust the fit of your Moby Wrap by varying how tightly you wrap yourself and your baby.
Be secure
The Moby Wrap comes with an easy to follow instructional guide and this web site with the latest news, tips and techniques. With the single stretch cotton and the width of the Moby Wrap, your baby is wrapped close and tight, ensuring a secure hold. Your baby’s head can also be secured under the stretchy cotton fabric for added safety. You can finally have both hands free and know your baby is safe and secure.
Be uniquely close to your baby
There is not a lot of extra material or bulky padding between you and your baby. Your baby can hear your heartbeat and finds comfort in the warmth of your body,and sound of your heartbeat within the cuddly confines of the Moby Wrap.
Preemie to 35 lbs.
The Moby Wrap is an optimal baby carrier for premature infants. Preemies are often prescribed to practice "kangaroo care" and this skin-to-skin practice used to increase birth weight can be easily achieved while wearing the Moby Wrap. The Moby Wrap is long enough to adapt to your growing baby. The fabric can hold up to 45 lbs, and most people feel comfortable carrying up to 35 lbs.
Soothes fussy babies
It is amazing how quickly a baby will settle down once wrapped in the Moby Wrap. Experts like Dr. Sears, stress the importance of holding your baby often and close. The Moby Wrap allows you to do this with ease. The style of the wrap insures your baby is uniquely close, while providing ultimate comfort and support. No more aching backs or tired arms! Now your baby can be kept close and happy for as long as he or she desires.
Versatile
There are many ways to wear your Moby Wrap. You can wear your baby facing you, sideways or on your back. When not being used as a carrier, the Moby can be used as blanket, pillow or anything else that comes to mind.
Machine washable
The Moby Wrap is easy to clean. You can machine wash your Moby in cold water and tumble dry low. Slight shrinkage after washing may occur. Once you start wearing your Moby again, it will stretch out.

One size fits all

tanda-tanda dah MEMANG NAK la tu.. huhu..tapi tak berduit.. haha